İletişim

Kahramanlar Cad., No. 4 Havva Bulutoğulları Sokak, Ticaret Merkezi, Haspolat – Lefkoşa

Mağusada gezilecek yerler

Mağusa’da Gezilecek Yerler

Gazimağusa, Kuzey Kıbrıs’ın gözde ilçelerindendir. Aynı zamanda zengin kültürel ve tarihi yapısı ile deniz turizminin de oldukça geliştiği bir tatil merkezi olarak bilinmektedir. Özellikle yaz aylarında artan turist akını ile hareketlenen bu ilçede birçok faaliyet bulunmaktadır. Bu bağlamda Mağusa’da gezilecek yerler oldukça ilgi çekicidir.

İlçe, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olup, kültürel ve tarihsel birikimi zengindir. Bölgede keşfedilecek birçok tarihi yapı mevcuttur. Antik kalıntılardan devasa surlara, kalelerden müzelere kadar sayısız önemli mekan sunan Gazimağusa, bir ada ilçesi olarak muhteşem plajlar ve sahillerle de doludur.

Gazimağusa tatilinizde mutlaka görmeniz gereken yerler arasında Kapalı Maraş (Hayalet Şehir), Lala Mustafa Paşa Cami, Othello Kalesi ve Canbulat Müzesi yer almaktadır.

Kapalı Maraş (Hayalet Şehir)

Bir zamanlar Kıbrıs’ın turizm merkezi olan Maraş, dünya çapında ünlü isimlerin ve zenginlerin uğrak yeri olarak biliniyordu. 1974’teki Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra “Hayalet Şehir” olarak adlandırılan Maraş, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararıyla yerleşime kapatılmış ve askeri bölge ilan edilmiştir. Uzun bir süre kapalı kalan Maraş, 8 Ekim 2020 itibarıyla 1.5 km’lik kıyı şeridi ve denizi KKTC halkının kullanımına açılmıştır. Şu anda belirlenen güzergah üzerinde yürüyüş yaparak veya bisiklet kiralayarak saat 08.00 ile 20.00 arasında gezilebilir.

Canbulat Müzesi

Gazimağusa surlarının güney kısmında yer alan bu bölge, geçmişte Venediklilerin cephanesi olarak kullanılmıştır. Canbulat, Kilis Sancak Beyi olup Kıbrıs’ın fethine yönelik olarak Anadolu Beylerbeyi İskender Paşa’nın önerisiyle birliğe katılmıştır. Lefkoşa’nın fethi sırasında gösterdiği başarıyla Osmanlı ordusunun sağ kanadında görev almıştır. Zamanla yıpranan bu bina, 1968 yılında yeniden inşa edilerek bir müzeye dönüştürülmüştür. Müze, etnografik ve arkeolojik eserler sergilemektedir.

Othello Kulesi

14. yüzyılda Lüzinyanlar tarafından inşa edilen Othello Kalesi, Mağusa’nın ana girişlerinden biriydi. Kale girişi üzerindeki St. Mark Aslanı kabartmasının altında, kaleyi yeniden biçimlendiren kaptan Nicolo Foscari’nin ismi ve 1492 tarihi yazılıdır. Rivayetler, 1481 yılında Leonardo Da Vinci’nin Kıbrıs’a gelerek Venediklilere bazı savunma taktikleri verdiğini söylemektedir.

Kalenin bugünkü adı İngiliz döneminde kullanılmaya başlanmıştır. Shakespeare’in ünlü tragedyası Othello, Kıbrıs’ta bir liman kentinde geçmektedir. Othello’nun Faslı (Moor) biri olarak bilindiği ve o dönemde ada valisi olan Christophoro Moro’nun soyadını yanlış anlayarak Faslı olduğunu düşündüğü bilinmektedir.

Lala Mustafa Paşa Cami

Mağusa’nın gezi rotalarında mutlaka yer alan Lala Mustafa Paşa Camii, kültürel ve tarihi değerleriyle dikkat çekmektedir. Bu yapı, bulunduğu bölgedeki en göz alıcı mimari eserlerden biridir. Eski surların ortasında konumlanan bu cami, özellikleri ve tarihiyle diğer camilerden farklılık göstermektedir. Kültürel bir seyahat ya da iş amacıyla bölgeyi ziyaret ettiğinizde, bu eşsiz yapıyı görmek mutlaka gerekir.

Özgün adı Aziz Nikolas Katedrali olan bu yapı, eski bir Katolik mabedidir. Katedral, 1328 yılında inşa edilmiş; 1571 yılında Osmanlılar tarafından cami olarak restore edilmiştir. Aynı zamanda Kıbrıs Fatihi Lala Mustafa Paşa’nın ismiyle anılmaktadır.

Lala Mustafa Paşa Cami, Lüzinyanlar döneminde inşa edilmiştir ve inşa tarihi 1298-1312 yılları arasındadır. Bu cami, Osmanlı Döneminde 1571’de cami haline getirilene dek çeşitli dini törenlere ev sahipliği yapmıştır. Cami, hem katedralin izlerini hem de Osmanlı mimarisinin etkilerini barındıran bir yapıdır.

Katedralin en güzel korunmuş batı cephesi, Fransa’daki Reims Katedrali’nden etkilenmiştir. Gotik tarzda işlemeli pencereleriyle dikkat çeken katedralde, 16. yüzyıl Venedik galerisi avluda yer almaktadır. Günümüzde ise bu yapı şadırvan olarak kullanılmakta ve girişte yer alan yuvarlak pencerelerin üzerinde bir Venedik arması bulunmaktadır. Süslü kabartmalardaki hayvan figürlerinin bir kısmının Salamis’teki bir tapınaktan geldiği düşünülmektedir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir