İletişim
Kahramanlar Cad., No. 4 Havva Bulutoğulları Sokak, Ticaret Merkezi, Haspolat – Lefkoşa
İletişim
Kahramanlar Cad., No. 4 Havva Bulutoğulları Sokak, Ticaret Merkezi, Haspolat – Lefkoşa
Kıbrıs Cumhuriyeti, 1961 yılından itibaren İngiliz Milletler Topluluğuna dahil olan ülkelerden birisidir. Özellikle yaz aylarında turistik açıdan çok kalabalık olan yerler arasındadır. İlkbaharın başlaması itibari ile yaz mevsiminin sonlarına kadar yerli ve yabancı turistlerin tatil için tercih ettikleri noktalar arasında yer almaktadır.
Beş yıldızlı otelleri ile hem konfor garantisini sunar hem de etkinleri ile verimli vakit geçirmenizi sağlar. Kıbrıs sadece otelleri ve tatil yerleri ile değil aynı zamanda tarihi yerleri, doğal güzellikleri ve yemekleri ile de oldukça beğeni toplar. Peki, Kıbrıs neyi meşhur Kıbrıs’ta neler yapılabilir, neler yenebilir?
Kıbrıs, yemek kültürü olarak ülkemiz ile oldukça benzerdir. Deniz ürünleri ve etli yemekleri ile büyük benzerlikler sergilese de yemeklerin yapılış tarzları arasındaki farklılıklar bilinen lezzetlerin farklı versiyonlarını tatma imkanı verir.
Kıbrıs’ın meşhur yemekleri arasında ilk akla gelenler;
Her birinin yapımında yöresel teknikler kullanılır. Örneğin en meşhur olan yemeklerinden birisi olan ve herkes tarafından bilinen köftenin yapımında bile belli başlı değişiklikler söz konusudur. Kıbrıs’ın birçok yeri deniz kenarı olmasına rağmen deniz ürünlerini içeren yemeklerin sayısı oldukça azdır. Bunun yerine birbirinden farklı mezeleri daha çok ön plana çıkar.
Kıbrıs’ın yemekleri hakkında araştırma yapmak isteyen birisinin karşısına ilk olarak çıkacak olan yemek şeftali kebabıdır. Tamamı kuzu eti kullanılarak yapılan kebap, yavaş yavaş yanan odun ateşinde pişirilir. Püf noktalarından birisi ise yapımında gömlek yağı kullanılmasıdır. Yavaş pişirildiği için pişme ayarı ve yumuşaklığı istenilen şekilde ayarlanabildiği için şeftali gibi yumuşacık olur.
Hellim peyniri birçok kişi tarafından bilinmekte hatta dünya mutfaklarında en sık kullanılan ürünler arasında yer almaktadır. Hellim peynirinin tüm dünyaya yayılması ise Kıbrıs’ta başlar. Kıbrıs’ın en ünlü lezzetlerinin en başında gelir. Kıbrıs ziyaretleriniz sırasında yemek yemek için oturduğunuz birçok restoran ve kafede hellim peynirli yemekler göreceksiniz. Hellim peynirli salatalar, makarnalar, börekler ve birbirinden lezzetli hamur işleri favori lezzetlerinizden bazıları olabilir.
Pirohu, Kıbrıs mutfağının oldukça geniş kültürlü olduğunu kanıtlayan lezzetlerden birisidir. Görünüş olarak büyük parçalardan yapılmış mantıyı andıran yemeğin, iç harcında sadece kuru nane ve lor peyniri kullanılıyor. Mantı hamurunun içerisine nane ve lor peyniri eklendikten sonra bohça şeklinde sarılıyor ve sadece 10 dakika haşlanarak sunuluyor. Görünüş olarak Çin mantısını da andırdığından dolayı, yabancı turistlerin ilgi noktası olan yemeklerden birisi olmayı başarıyor.
Kleftiko, görünüş olarak fırında etli patates ile aynı olsa da yapılış şekli ile oldukça zahmetli olan yöresel yemeklerden birsidir. Kuzu eti ve patateslerin toprak fırınlarda az ısı ile pişirildiği bu yemeğin hazır olması neredeyse saatleri alıyor. Pişme sürecindeyken yemeğe eklenen defne yaprağı ise oldukça büyük bir lezzet katıyor. Tamamen kemiksiz ve yağsız kuzu etinden yapıldığından dolayı et tadı oldukça baskın olan bu yemeğin defne yaprağı ve patates ile uyumu bir çok kişiyi kendisine hayran bırakıyor.
Kıbrıs mutfağına ait birçok lezzetin benzer şekillerini başka yerlerde bulmak ve tatmak mümkündür. Ancak kolakas yemeği için bu durum geçerli değildir. Ülkemizin sadece Akdeniz ikliminde yetişen halk arasında gölevez ile yapılan sulu bir yemektir. Gölevez, Kıbrıs’ta kolakas olarak adlandırılmaktadır. Sadece az miktarda salça kullanılarak yapılan bu sebze yemeğinin lezzetini başka bir yerde bulmanız mümkün değildir.