İletişim

Kahramanlar Cad., No. 4 Havva Bulutoğulları Sokak, Ticaret Merkezi, Haspolat – Lefkoşa

Borçlanma Araçları Piyasası (BAP) Nedir Yatırım İşlemleri Nasıl Yapılır

Borçlanma Araçları Piyasası (BAP) Nedir Yatırım İşlemleri Nasıl Yapılır

Borçlanma araçları piyasası, yatırım bankacılığının bir bölümü ve kurumsal finansta bir kavramdır ve yatırımcılar tarafından borçlanma araçları piyasası (bap) nedir? yatırım işlemleri nelerdir? Sorusunun yanıtı merak edilir. Bir kavram olarak bir borçlanma araçları piyasası, şirketlerin ve hükümetlerin, sermayeyi artırmanın veya kar elde etmenin bir yolu olarak borç alıp sattığı bir alandır. Yatırım bankacılığı şirketlerinin BAP bölümleri, müşterileri için borç senetlerinin oluşturulmasını ve satışını kolaylaştırır.

Borçlanma Araçları Piyasası’nın Tanımı

Borçlanma araçları piyasası, borç senetlerinin değişimidir. Başka bir deyişle, şirketlerin fon toplamak için yatırımcılara borçlarını genellikle tahvil şeklinde satabilecekleri bir yerdir. Borç satmak garip gelebilir, ancak büyük ölçekli bir kredi almaya benzer. Şirket nakit akışı alır.

Yatırımcı, genellikle başka bir şirket veya hükümet, bir bankanın müşterilere ipotek veya otomobil kredisi verdiğinde nasıl yapacağına benzer şekilde, yatırımdan faiz kazanır. Borçlanma senetleri, ihraç eden şirketin bunları sabit bir faiz oranıyla ve belirli bir süre içinde geri ödemesi beklendiğinden, düşük riskli bir yatırım olarak kabul edilir.

Borçlanma Araçları Piyasasında Tahviller

Tahvil bir tür yatırımdır. Bir yatırımcı, bir tahvil satın aldıklarında esasen bir şirkete borç verir. Bu parayı ödünç verme veya yatırım yapma karşılığında alıcı, gelecekteki geri ödeme vaadi ve ilk yatırımının üzerinde sabit bir faiz oranı alır. Şirketler, kuruluşlar ve hükümetler, projeleri hızlı bir şekilde finanse edebilmeleri için diğer kuruluşların satın alması için tahvil çıkarır.

Tahvil ihraç etmek, ihraççıyı bir alıcıya borçlandırır. Paranın faiziyle geri ödenmesi gerekir. Tahvil, geri ödenmesi gerektiğinde tahvilin ne kadar değerli olduğunu ve ne kadar faiz uygulanacağını açıklayan bir sözleşme ile birlikte gelir. Borç sermaye piyasalarına sabit gelirli piyasalar da denir, çünkü yatırımcılar yatırımlarında istikrarlı veya sabit bir getiri oranı görürler.

Borçlanma Araçları Piyasasında Faiz Oranları

Faiz oranı, bir kredinin veya ödünç verilen paranın, borçlunun orijinal tutara ek olarak borç verene geri ödemesi gereken bir yüzdesidir. Çoğu tahvilin sabit bir faiz oranı vardır. Yani tahvil ihraç edildiğinde belirlenir ve tahvilin ömrü boyunca değişmez. Bununla birlikte, bazı borçlanma senetlerinin değişken faiz oranları vardır. Bu, faiz oranının piyasa koşulları gibi temel bir ölçüye göre değişebileceği anlamına gelir.

Birincil borç sermaye piyasasında, hükümetler ve şirketler, borç finansmanını güvence altına almak isteyen bir şirket gibi, doğrudan tüketiciye tahvil ihraç eder. İkincil borç sermaye piyasası, piyasaya bağlı olarak daha önce ihraç edilmiş tahvillerin daha yüksek veya daha düşük bir fiyata yeniden satılmasını içerir.

Borçlanma Araçları Piyasasında Menkul Kıymetler

Borç sermaye piyasaları, genel olarak yatırım yapan dünyayla aynı önermeye dayanır. Bir varlık satış için bir menkul kıymet sunar ve başka bir varlık (alıcı) menkul kıymeti satın alır. İhraççı, menkul kıymetin satışından kar elde eder; alıcı hedeflere ulaşmak için sermaye kazanır. Temel fark, borçlanma araçları piyasasındaki menkul kıymetlerin bir şirketin hisse senetleri veya hisse senetleri yerine tahvil olmasıdır. Borç sermaye piyasalarında satın alınan ve satılan bazı yaygın tahvil türleri çeşitlilik gösterir.

Borçlanma Araçları Piyasasında Menkul Kıymet Türleri

Borç sermaye piyasalarında satın alınan ve satılan bazı yaygın tahvil türleri şunlardır:

  • Yatırım dereceli tahviller: Düşük riskli (faizle geri ödenmesi muhtemel) tahviller
  • Yüksek getirili tahviller: Yüksek getirisi olan (yüksek faiz oranları), fakat aynı zamanda genellikle yüksek riskli (faizle geri ödenme olasılığı daha düşük) tahviller
  • Devlet tahvilleri: Devlet tarafından ihraç edilen, Hazine tahvili olarak da adlandırılan tahviller
  • Gelişmekte olan piyasa tahvilleri: Gelişmekte olan ülkelerin hükümetleri tarafından ihraç edilen, genellikle yüksek getirisi olan, ancak yatırım dereceli veya tipik devlet tahvillerinden daha yüksek temerrüt riskine sahip tahviller.

Borçlanma Araçları Piyasası ve Öz Sermaye Piyasası

Borç, yatırılan sermayenin faiziyle geri ödenmesi gerektiği zamandır. Öz sermaye, yatırılan sermayenin doğrudan geri ödenmediği zamandır. Bunun yerine yatırımcı, şirket karları ve başarısı yoluyla yatırımlarının geri dönüşünü görmeyi umar. Öz sermaye, şirketin liderliğindeki oy haklarını da içerebilir.

Hem borç hem de öz sermaye, şirketin hedeflerine ulaşmak için kullanacağı paradır. Hem borç sermaye piyasaları hem de öz sermaye piyasaları, sermaye artırmak için menkul kıymetlerin alınıp satıldığı yatırım bankaları içinde bölümler olarak bulunur. Bununla birlikte, hisse senedi piyasalarında şirketler, yatırımcıların satın alması için şirkette hisse veya küçük mülkiyet parçaları çıkarır.

Borçlanma Araçları Piyasası Kariyerleri ve Becerileri

Bir yatırım bankasının borç sermaye piyasası grubundaki bir kariyer, genellikle şirketlere, hükümetlere ve kurumlara borç yoluyla para kazanma yolları konusunda tavsiyelerde bulunmayı içerir. Finans alanında bu tür bir kariyer müşterileri yeni fırsatlara yönlendirmeyi, borç satın almayı veya ihraç etmeyi, bu işlemleri kolaylaştırmayı ve eğilimleri araştırmayı gerektirir. BAP’da çalışmak ve genel olarak yatırım bankacılığında çalışmak için gereken önemli beceriler;

  • Hisse senedi opsiyonları gibi yatırım kavramları hakkında bilgi
  • İndirgenmiş nakit akışı (DCF) değerlemesi gibi çeşitli finansal modellerle çalışabilme
  • Analitik beceri
  • Bileşik yıllık büyüme oranı (CAGR) gibi finansal ölçütlerin nasıl hesaplanacağını anlama şeklindedir.

Borçlanma Araçları Piyasasında Yatırım Yapma

Borç menkul kıymetleri, yatırımcılar için bir gelir akışı ve sermayenin korunmasın sağlar. Ödül düzeyine karşı ölçülen risk düzeyi, tüm yatırımcıların yatırım kararları verirken dikkate aldığı bir şeydir ve farklı yatırımcıların farklı risk toleransları vardır.

Bazı yatırımcılar yüksek risk/yüksek ödül kavramını severler ve sermaye piyasalarında fırsatlar ararlar. Ancak, daha düşük risk, sabit getirili yatırım arayanlar için borç sermaye piyasalarındaki borç senetleri genellikle daha caziptir.

Borçlanma Senetleri

Borçlanma senetleri bir şirketin borç verenlere fonlama karşılığında verdiği tahviller, hazineler, para piyasası araçları vb. gibi vaatlerdir. Bunlara genellikle faiz oranlarının eklenmesiyle sunulur. Bunlar değişmez ve algılanan kabiliyetine bağlıdır. Örneğin, borçlunun geri ödeme gücü yok gibi görünüyorsa, bir borç senedinin faiz oranı daha yüksek olacaktır. Borçlu böyle bir yeteneğe sahipse bunun tersi gerçekleşir.

Borç senetleri elde etmenin iki ana yolu, birincil piyasa veya ikincil piyasadır. Birincil piyasa, hükümetlerin ve şirketlerin doğrudan tahvil ihraç ettiği yerdir. İkincil piyasa, tahvil sertifikalarını almış olan kişilerin, arz ve talebe bağlı olarak tahvili daha yüksek veya daha düşük bir fiyattan satmaya gittiği yerdir.

Sabit gelirli piyasalar olarak da bilinen borç sermaye piyasaları, yatırımcıların borç senetleri karşılığında bir şirkete borç verdiği düşük riskli bir sermaye piyasasıdır. Bu piyasalar ayrıca şirketler tarafından borç yoluyla kendilerini finanse etmek için kullanılır ve bu da fonlamalarını çeşitlendirmeye yardımcı olur.

Borçlanma araçları piyasasında yatırım yapmayı düşünen kişilerin yanı sıra Kıbrıs’ta yatırım yaparak herhangi bir risk almadan yatırımını katlamayı düşünenler de vardır. Yatırım sadece bankalar ya da sermaye piyasaları üzerinden yapılmaz. Kıbrıs gibi emlak sektörünün altın değerinde olduğu bölgelerde birçok yatırımcı kendilerini buraya adar. Son dönemlerin en popüler yatırım araçlarından birisi olan Kıbrıs emlak piyasası her geçen gün daha fazla yatırımcıyı bünyesine katar.