İletişim
Kahramanlar Cad., No. 4 Havva Bulutoğulları Sokak, Ticaret Merkezi, Haspolat – Lefkoşa
İletişim
Kahramanlar Cad., No. 4 Havva Bulutoğulları Sokak, Ticaret Merkezi, Haspolat – Lefkoşa
Banka bonoları, senetler ve tahviller, ABD Hazine Bakanlığı tarafından ihraç edilen sabit getirili yatırımlardır ve banka bonosu ve tahvili nedir? Sorusu sık sık yatırımcılar tarafından sorulan bir sorudur. ABD hükümeti onlara garanti verdiğinden beri dünyadaki en güvenli yatırımlardır. Bu düşük risk, herhangi bir sabit getirili menkul kıymetin en düşük faiz oranlarına sahip oldukları anlamına gelir. Banka bonoları, senetler ve tahvillere kısaca “Hazine” veya “Hazine bonosu” da denir.
Banka Bonosu, Senet ve Tahvil Arasındaki Fark
Bonolar, notlar ve tahviller arasındaki fark, vadeye kadar olan uzunluklardır.
Banka bonosu ayrıca beş, 10 ve 30 yıl vadeli Hazine Enflasyona Karşı Korumalı Menkul Kıymetler (TIPS) ihraç eder. Normal tahvillere benzer şekilde çalışırlar. Tek fark, enflasyon yükselirse Hazine Bakanlığı’nın değerini artırmasıdır.
Hazineler Nasıl Çalışır?
Hazine Bakanlığı, tüm bono, bono ve bonoları açık artırmada sabit bir faiz oranıyla satar. Talep yüksek olduğunda, teklif sahipleri sabit oranı almak için görünen değerden daha fazlasını ödeyeceklerdir. Talep düşük olduğunda, daha az ödeme yaparlar.
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli tahvil türleri vardır:
Hazine Bakanlığı senetler, tahviller ve TIPS için altı ayda bir faiz oranı öder. Bono sadece vadesinde faiz öder. Vadeye kadar bonoları elinde tutarsanız, nominal değeri artı tahvilin ömrü boyunca ödenen faizi geri alırsınız. Müzayedede bono için ne öderseniz ödeyin, nominal değeri alırsınız. Minimum yatırım tutarı 100$’dır. Bu, onları birçok bireysel yatırımcının ulaşabileceği bir yere yerleştirir.
Bono Nasıl Satın Alınır?
Bono satın almanın üç yolu vardır. İlki, rekabetçi olmayan bir teklif açık artırması olarak adlandırılır. Bu, notu istediklerini bilen ve herhangi bir getiriyi kabul etmeye istekli yatırımcılar içindir. Çoğu bireysel yatırımcının kullandığı yöntem budur. Satın almalarını tamamlamak için çevrimiçi olarak doğrudan borsayı tercih edebilmek mümkündür. Bir kişi bu yöntemle belirli bir müzayede sırasında yalnızca 5 milyon dolarlık bono satın alabilir.
İkincisi, rekabetçi bir ihale açık artırmasıdır. Bu, yalnızca istenen verimi alırlarsa bono satın almak isteyenler içindir. Bir banka veya komisyoncu aracılığıyla gitmeleri gerekir. Yatırımcı bu yöntemle Hazine Bakanlığı’nın ilk arz tutarının %35’ine kadar satın alabilir. Üçüncüsü, bono sahiplerinin menkul kıymetleri vadesinden önce sattığı ikincil piyasadır. Banka veya komisyoncu aracı olarak hareket eder.
Fiyat Dalgalanmaları
Banka bonoları ve tahvilleri ihraç edildikten sonra fiyatları dalgalanır. Dolayısıyla getirileri piyasa fiyatlarına bağlı kalır. Örneğin, diyelim ki hükümet faiz oranları yüksekken %10 getirisi olan 30 yıllık bir tahvil ihraç eder.
Önümüzdeki 15 yıl içinde, geçerli oranlar önemli ölçüde düşer ve %5 oranında yeni uzun tahviller çıkarılır. Yatırımcılar artık eski tahvili satın alamayacaklar ve yine de %10 getiri elde edeceklerdir. Bunun yerine vadeye kadar olan getirisi düşecek ve fiyatı yükselecektir.
Bonolar Ekonomiyi Nasıl Etkiler?
Bonolar ekonomiyi iki önemli şekilde etkiler. Birincisi, ABD borcunu finanse ederler. Hazine Departmanı, gelen vergi gelirleri tarafından karşılanmayan devam eden masrafları ödemek için yeterli miktarda menkul kıymet ihraç eder. 11 Amerika Birleşik Devletleri borcunu temerrüde düşürseydi, bu masraflar ödenmezdi.
Sonuç olarak, ordu ve devlet çalışanları maaşlarını alamayacaktı. Sosyal Güvenlik, Medicare ve Medicaid alıcıları, faydaları olmadan gidecekti. Neredeyse 2011 yazında ABD borç tavanı krizi sırasında bu durum yaşanmıştır. İkincisi, bono notları ipotek faiz oranlarını etkiler. Banka bonoları en güvenli yatırım olduğundan, en düşük getiriyi sunarlar.
Çoğu yatırımcı, biraz daha fazla getiri elde etmek için biraz daha fazla risk almaya isteklidir. Bu yatırımcı bir banka ise, işletmelere veya ev sahiplerine kredi vereceklerdir. Bireysel bir yatırımcı ise, işletme kredileri veya ipotek ile desteklenen menkul kıymetler satın alacaklardır.
Banka Bonosu Nedir?
Banka Bonosu (veya kısaca T-Bonoları), ABD Hazinesi tarafından ihraç edilen ve vadeleri birkaç günden 52 haftaya (bir yıl) kadar değişen kısa vadeli bir finansal araçtır. Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti’nin tam inancı ve kredisiyle desteklendikleri için en güvenli yatırımlar arasında kabul edilirler.
Bir yatırımcı bir Banka Bonosu satın aldığında, hükümete borç para veriyor demektir. ABD Hükümeti parayı borcunu finanse etmek ve maaşlar ve askeri teçhizat gibi devam eden masrafları ödemek için kullanılır. T-Bonolar 1.000 ABD Doları (standart) ile maksimum 5 milyon ABD Doları arasında değişen değerlerde satılır.
Banka Bonosu Fiyatlarını Etkileyen Faktörler
Diğer borçlanma senetleri türleri gibi, bonoların fiyatı ve yatırımcıların getirisi, makroekonomik koşullar, yatırımcı risk toleransı, enflasyon, para politikası ve bonolar için özel arz ve talep koşulları gibi çeşitli faktörlerden etkilenebilir. Federal Rezervin para politikasının T-bono fiyatını etkilemesi muhtemeldir.
T-bonosu faiz oranları, Fed Fon oranı olarak bilinen Fed tarafından belirlenen faiz oranına yaklaşma eğilimindedir. Bununla birlikte, Federal Fon oranındaki bir artış, diğer borç senetlerine yatırım çekme eğilimindedir ve bu da T-bonosu faiz oranında bir düşüşe neden olur. Düşüş, T-bonosu faiz oranı Federal Fon oranının üzerine çıkana kadar devam eder.
Banka Bonolarında Vade Dönemi
Bir T-faturanın vade süresi fiyatını etkiler. Örneğin, bir yıllık T-fatura genellikle üç aylık bir T-faturadan daha yüksek bir getiri oranıyla gelir. Bunun açıklaması, daha uzun vadelerin yatırımcılar için ek risk anlamına gelmesidir. Örneğin, 1000$’lık bir T-fatura, üç aylık bir T-fatura için 970$’a, altı aylık bir T-faturası için 950$’a ve on iki aylık bir T-faturası için 900$’a satılabilir. Yatırımcılar, paralarını daha uzun süre bağlamayı telafi etmek için daha yüksek bir getiri oranı talep ederler.
Banka Bonolarında Risk Toleransı
Bir yatırımcının risk tolerans seviyeleri, bir T-faturanın fiyatını da etkiler. ABD ekonomisi bir genişleme sürecinden geçtiğinde ve diğer borçlanma senetleri daha yüksek getiri sunduğunda, T-bonoları daha az çekici olur ve bu nedenle daha düşük fiyatlandırılacaktır. Ancak, piyasalar ve ekonomi oynak olduğunda ve diğer borçlanma senetleri daha riskli olarak kabul edildiğinde, T-bonolar için “güvenli liman” kalitesi için daha yüksek bir fiyat verilir.
Banka Bonosu Tahvilleri
Banka bonoları, üç bono arasında en uzun vadeye sahiptir. Her altı ayda bir kupon ödemeli, 20 ila 30 yıl arasında bir vadeye sahiptirler. T-tahvil arzları Şubat 2002 ile Şubat 2006 arasında dört yıl süreyle askıya alınmıştır. T-tahvil arzları, emeklilik fonları ve diğer uzun vadeli kurumsal yatırımcılardan gelen talep üzerine yeniden başlamıştır.
Banka bonoları ve tahvil alımları ile yatırım yapan yatırımcıların farklı bir alanda bu yatırımlarını değerlendirebilmeleri mümkündür. Özellikle Kıbrıs’ta yapılan emlak yatırımları ile kısa sürede risksiz geri dönüş sağlanabilir.
Bölgedeki refah yaşamla beraber her sene milyonlarca turistin ağırlanması doğrultusunda her milletten yatırımcı bölgeye akın etmiştir.
Kıbrıs içerisinde yatırım yapmak isteyen yatırımcıların bireysel ya da kurumsal kimlikleri olması herhangi bir olumsuz durum teşkil etmez. Bireysel yatırımcılar için bölgede herkese bir adet ev alma hakkı sunulmuştur. Kurumsal yatırımcılar ise bölgede şirket kurmak kaydıyla birçok yatırım işlemini kısa bir süre içerisinde gerçekleştirebilir. Kıbrıs’ta yatırım yapmak yatırımcılar içerisinde son dönemlerin modası haline gelmiştir.