İletişim
Kahramanlar Cad., No. 4 Havva Bulutoğulları Sokak, Ticaret Merkezi, Haspolat – Lefkoşa
İletişim
Kahramanlar Cad., No. 4 Havva Bulutoğulları Sokak, Ticaret Merkezi, Haspolat – Lefkoşa
Kuzey Kıbrıs’ta hangi diller konuşuluyor? Kıbrıs’a gitmek ve orada yaşama planı yapan kişilerin aklına ilk soru olarak bu gelmektedir. Herkesin bildiği üzere ülkemiz Kuzey Kıbrıs’ı yavru vatan olarak isimlendiriyor. Böyle tabir ediliyor olmasının nedeni ülkemize yakınlığıyla biliniyor olmasından.
Kuzey Kıbrıs, Türk Cumhuriyeti egemenliği içindedir. Bu sebeple Kuzey Kıbrıs’ta Türkçe dili konuşulur. Türkçe ile neredeyse birebir aynı olsa da Kıbrıslılara özgü bir şive ile kullanılmakta olan Kıbrıs Türkçesi, Türklerin kolaylıkla anlayabileceği bir şivedir. Ayrıca resmi olmamakla beraber Kuzey Kıbrıs’ta en çok kullanılan ikinci dil İngilizcedir.
Adada yaşayan İngiliz turistlerin fazlalığı sebebiyle İngilizce dili kullanımı bir hayli artmış durumdadır. En fazla konuşulan üçüncü dil ise Rumcadır. Kuzey Kıbrıs’ta kullanılan para birimi Türk lirasıdır. Ayrıyeten adada döviz kullanımı da bir hayli çoktur. Resmi kurumlarda Türk lirası, ev kiralarında Sterlin ve market alışverişlerinde dolar ile ödeme alınır.
Kuzey Kıbrıs konuşma dili, kültür ve turizm bakımından ülkeler arasında çeşitliliği en yüksek yerlerden bir tanesidir. KKTC’de kullanılan dil zamanlara göre hep değişkenlik göstermiştir. Akdeniz kesiminde büyük rol oynadığı için Osmanlı döneminden beri birçok uygarlığın hakimiyetinden geçmiştir.
Bu sebeple kullanılan dil sürekli değişkenlik göstermiştir. Dilin sürekli değişmesi insanların kafasında karışıklık yaratıyor. Bütün ülkelerde olduğu gibi Kıbrıs’ın da kendi resmi dili vardır. Yalnız resmi dili olmasına rağmen bölgelere göre kullanılan diller farklı olarak karşımıza çıkıyor.
Ayrıca Kıbrıs kendi arasında Güney ve Kuzey olarak ikiye ayrılmış ülkedir. Bu nedenle ülkenin iki farklı bölgesinde iki ayrı dil konuşuluyor. Güney Kıbrıs’ın resmi konuşma dili Rumcadır. Rumca dili, genellikle Yunanca ile aynı olarak biliniyor olsa da kendine özgü çeşitli farklılıklar gösterir. Güney Kıbrıs’ta yaşayanlar tarafından en çok kullanılan ikinci dil ise İngilizcedir. Kuzey Kıbrıs’ın aksine Güney Kıbrıs’ta Türkçe dili kesinlikle kullanılmamaktadır.
Kıbrıs’ın Güney ve Kuzey bölgesi birbirinden çok farklı özelliklere ve kültüre sahip ülkelerdir. Kıbrıs, 1. Dünya savaşı esnasında İngilizlere kiralanmasıyla onların topraklarına girmiştir. Osmanlı döneminde de adada Türkler ve Rumlar bir arada yaşıyorlardı. Kıbrıslı Rum vatandaşları Türk vatandaşlarla beraber yaşamayı istemiyorlardı.
Bu sebeple kendi içlerinde örgütlenen Rumlar sürekli olarak Kıbrıs Türklerinin kadınlarını ve çocuklarını katlediyordu. Bu detaylar ne kadar can sıkıcı olsa da mutlaka öğrenilmesi gereken konuların başında yer alıyor. Yapılan bu katliamların ardından Türkler adaya Barış harekatı düzenledi. Düzenlenen bu harekatın sayesinde Kıbrıslı Türklere güvenli bölge oluşturularak Kıbrıs’ı Güney ve Kuzey olarak iki bölgeye ayırdı. Güney tarafında Kıbrıslı Rumlar yaşarken Kuzey tarafında ise Türkler yaşamaktadır.
Kıbrıs bizim ülkemizde yavru vatan olarak isimlendiriliyor. Böyle adlandırılmasının nedeni Türkiye’yle dip dibe olmasıdır. Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yerleşmek isteyen vatandaşlar Türkiye’den nasıl gideceğini düşünüyor.
Türkiye’den Kıbrıs’a gitmek çok kolaydır. Sadece nüfus kimlik belgenizle hiçbir vize işlemine gerek kalmadan giriş yapabilirsiniz. Yalnızca size gidiş esnasında doldurmanız için form verilir. Bu formu doldurmanızı istemelerinin sebebi sizin adınıza Kıbrıs’a girişte kullanabileceğiniz kart çıkarılacak olmasıdır. Kıbrıs diğer ülkelere göre turizm ve ekonomi bakımından oldukça iyi durumdadır. Bu yüzden farklı ülke vatandaşları Kıbrıs’a yerleşmeyi düşünüyor.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yeni tip fotoğraflı nüfus kimlik kartları ile kolaylıkla giriş yapabildiği ülkede farklı ülkelerin vatandaşlarının en fazla 3 aylık vize alma şansı vardır. Kendi özel bakımını yapamayan, 18 yaşın altı ve bakıma muhtaç kişilerin seyahat etmeden önce özel bir muvafakat name hazırlaması isteniyor.
Ayrıyeten kendine ait olan pasaport ile çıkmak isteyen Türkiye vatandaşları çıkış için 15 T çıkış harcı ödemesi gerekiyor. Nüfus kimlik kartı haricinde kimlik olarak kullanılan hiçbir belge ülke tarafından kabul edilmiyor.
Türkiye’nin Akdeniz bölgesinde bulunan Kıbrıs, adanın Kuzey tarafında yer almaktadır. Gezilecek yerleri ile popüler hale gelen ülke kumlu plajları ve tarihi yerleri ile biliniyor. İnsanların dost canlısı olduğu ülkede tatil yapmak ve yaşamak istemeniz en doğal hakkınız. Tatil yapmak için dünyanın parasını dökmenize gerek yok.
Kendi maddi durumunuza ve imkanlarınıza uygun otel bularak oralarda ikamet edebilirsiniz. Uygun fiyatlı otellere sahip olan ülkede tatil yapmak doğru bir karar olacak. Normalde de olduğu gibi tatil için gitmek istediğiniz Kıbrıs’a Türkiye’den sadece nüfus cüzdanınızla giriş yapabilirsiniz.
Kıbrıs Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti birbirleriyle çok yakındır. Bu ülkeye Türkiye’den uçakla kısa sürelerde varabilirsiniz. İstanbul havaalanı ve Sabiha Gökçen havaalanından gidiş süresi 70 dakikadır. Ankara’dan 70, Antalya’dan 40, İzmir’den 60 ve Adana’dan 30 dakikadır. Anlayacağınız bu kısa sürelerde Kıbrıs Türk Cumhuriyetine giriş sağlayabilirsiniz. Ülkeye gitmek için herhangi bir aktarma yapmanıza gerek yoktur.
Özellikle de ülkeye gidişin kolay olması nedeniyle Türk vatandaşlar gezip görmek için Kıbrıs’ı tercih ediyor. Kıbrıs’a sadece T.C kimlik kartınızla girerek alışveriş yapabilir ve dilediğiniz gibi gezebilirsiniz. Kıbrıs kendi ülkesi içinde iki farklı para birimi kullanıyor. Bunlar Euro ve Türk lirasıdır. Bu sebeple ülkeye gelmeden önce yanınızda bu para birimlerinden olan paraları bulundurmanız doğru olacaktır. Kıbrıs’ta gezilip görülecek tarihi yerler şunlardır:
Tarihi zenginlikler, eğlence olanakları ve doğası sayesinde Kıbrıs turist sayısında günden güne artış yaşıyor. Yılın nerdeyse bütün zamanlarında güneşli havası olan Kıbrıs, tatile çıkmak isteyenlerin tercihi oluyor.
Alt yapısı ile gün geçtikçe değerlenen Kıbrıs, yeni açılan okullarıyla üniversiteye giden öğrencileri de kendine çekiyor. Yaşam standartlarının üst seviyede olması ve avantajlı fiyatları nedeniyle birçok insan Kıbrıs’tan yatırım olarak ev almayı tercih ediyor. İşin özü Kıbrıs’tan ev alarak ailenizle beraber bu ülkeye yerleşip mutlu bir yaşam sürebilirsiniz.
Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ülkemizden bağımsız bir ülkedir. Bu sebeple resmi olarak Kıbrıslı olmayan kişiler yabancı statüsünde değerlendirilir. Kıbrıs vatandaşları dışındaki kişiler ülkede sadece gayrimenkul alma hakkına sahip. Buna örnek vermek gerekirse evli bir çift kendilerine iki farklı gayrimenkul alabilir.
Çiftlerden birinin arazi ya da daire alması eşinin de alabilme hakkını ortadan kaldırmaz. Kendi adınıza birden çok gayrimenkul almak istiyorsanız, uluslararası bir şirkete sahip olmanız gerekiyor. Şirketinizin üstüne dilediğiniz kadar gayrimenkul alabilme şansına sahipsiniz. Kıbrıs Cumhuriyetinden ev almak için ilk olarak karşılıklı bir satış sözleşmesi hazırlanır. Sonrasında ise maliyeye damga vergi ödemesi yaparsınız.
Alım onayının Bakanlar Kurulu’ndan gelmesinin ardından tapu devriniz kesinleşmiş olacaktır. Eğer Kıbrıs vatandaşı değilseniz onaylanma süreniz yaklaşık olarak 12 ay sürebilir. Bakanlar Kurulu’ndan onay çıkmasının ardından vergi tahsilatı tarafınızdan kabul edilir. Bütün işlemlerinizin tamamlanmasının ardından evinize sahip olmuş olacaksınız.