İletişim

Kahramanlar Cad., No. 4 Havva Bulutoğulları Sokak, Ticaret Merkezi, Haspolat – Lefkoşa

Borsa Yatırım Fonu Alım - Satımı Nasıl ve Nerede Yapılır

Borsa Yatırım Fonu Alım – Satımı Nasıl ve Nerede Yapılır

Borsa yatırım fonları (ETF’ler), bir endeks veya emtiaya benzer bir getiri elde etmenin düşük maliyetli bir yoludur ve borsa yatırım fonu alım – satımı nasıl ve nerede yapılır? gibi sorulara yanıt aranır. Yatırımlarınızı çeşitlendirmenize de yardımcı olabilirler. Bir borsa aracısı aracılığıyla ETF’lerde birimleri alıp satabilirsiniz, aynı şekilde hisse alıp satabilirsiniz.

ETF’ler Nasıl Çalışır?

Bir ETF biryönetilen fon gibi bir borsada alıp satabileceğiniz Avustralya Menkul Kıymetler Borsası (ASX) veya Cboe Avustralya (CXA) bulunur. Bir ETF’ye yatırım yaptığınızda, altta yatan yatırımlara sahip olmazsınız. ETF’de birimlere sahipsiniz ve ETF sağlayıcısı hisselerin veya varlıkların sahibidir.

ETF birimleri, yatırımcı talebini karşılamak için oluşturulabilir veya itfa edilebilir. Bu, birimlerin fiyatlarının yakın kalmasına yardımcı olur. Net Varlık Değeri (NAV) ETF’nin bu borsaya kote bir Yatırım Ortaklığı’ndaki bir şirket veya birimdeki hisselerin yatırımcı talebine göre dalgalandığı fiyattan farklıdır. ASX ETF yatırımcı kursu , ETF’lerin nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi edinmeye yardımcı olabilir.

Fiziksel Destekli ve Sentetik ETF’ler

ETF’ler fiziksel destekli veya sentetik olabilir.

Fiziksel olarak desteklenen ETF: tüm yatırımlara menkul kıymetler endekste veya endeksteki menkul kıymetlerin bir örneğinde görülebilir.

Sentetik ETF: bazı temel varlıkları tutun ve kullanın. Türevler bir endeksin veya varlığın hareketlerini kopyalamak için bu tür ETF, adında ‘sentetik’ kelimesini kullanabilir. Sentetik ETF’lerin, türevin karşı tarafının başarısız olması gibi ek bir riski vardır.

Bir borsa yatırım fonu veya ETF, yatırımcıların aynı anda birçok hisse senedi veya tahvil satın almasına olanak tanır. Yatırımcılar ETF’lerin hisselerini satın alırlar ve para belirli bir amaca göre yatırım yapmak için kullanılır. Örneğin, bir S&P 500 ETF satın alırsanız, paranız o endeksteki 500 şirkete yatırılır.

ETF’ler ve Yatırım Fonları

Ortak bir soru, temel prensip aynı olduğu için ETF’lerin yatırım fonlarından nasıl farklı olduğudur. Bu iki tür yatırım aracı arasındaki temel fark, onları nasıl alıp sattığınızdır. Yatırım fonları günde bir kez fiyatlandırılır ve genellikle belirli bir dolar tutarında yatırım yaparsınız.

Yatırım fonları, bir aracı kurum aracılığıyla veya doğrudan ihraççıdan satın alınabilir, ancak kilit nokta, işlemin anlık olmamasıdır. Öte yandan, ETF’ler, NYSE ve Nasdaq gibi büyük borsalardaki hisse senetleri gibi işlem görür. Belirli bir dolar tutarında yatırım yapmak yerine, satın almak istediğiniz hisse sayısını siz seçersiniz. Hisse senetleri gibi ticaret yaptıkları için, ETF fiyatları işlem günü boyunca sürekli dalgalanır ve borsa açıkken ETF’lerin hisselerini satın alabilirsiniz.

ETF Temellerini Anlamak

Daha fazla ilerlemeden önce, ilk ETF’lerinizi satın almadan önce bilmeniz gereken önemli kavramlar vardır;

Pasif ve aktif ETF’ler: İki temel ETF türü vardır. Pasif ETF’ler, S&P 500 gibi bir hisse senedi endeksini izlerler. Aktif ETF’ler, paralarını yatırmak için portföy yöneticilerini işe alır. Temel çıkarım: Pasif ETF’ler bir endeksin performansıyla eşleşmek ister. Aktif ETF’ler bir endeksin performansını geçmek amacındadır.

Gider oranları: ETF’ler, gider oranı olarak bilinen ücretleri talep eder. Harcama oranının yıllık yüzde olarak listelendiğini göreceksiniz. Örneğin, %1’lik bir harcama oranı, yatırım yaptığınız her 1.000 ABD Doları için 10 ABD Doları ücret ödeyeceğiniz anlamına gelir. Her şey eşit olduğunda, daha düşük bir gider oranı paradan tasarruf etmenizi sağlar.

ETF Vergilerini Anlamak

ETF’leri standart bir aracılık hesabında (IRA değil) satın alırsanız, bunların vergilendirilebilir gelirle sonuçlanabileceğini bilmelisiniz. Bir ETF satarak elde ettiğiniz tüm kazançlar, sermaye kazançları vergi kurallarına göre vergilendirilecek ve aldığınız tüm temettüler de muhtemelen vergiye tabi olacaktır.

Elbette, bir IRA aracılığıyla ETF’lere yatırım yaparsanız, sermaye kazançları veya temettü vergileri konusunda endişelenmenize gerek kalmaz. Geleneksel bir IRA’da, hesaptaki para yalnızca çekildikten sonra vergiye tabi gelir olarak kabul edilirken, Roth IRA yatırımları çoğu durumda vergiye tabi değildir.

ETF’lere Yatırım Yapabilmek İçin Ne Kadar Paraya İhtiyaç Vardır?

ETF’lerin minimum yatırım gereksinimleri yoktur. En azından yatırım fonlarının yaptığı anlamda değildir. Bununla birlikte, ETF’ler hisse bazında işlem görür, bu nedenle, komisyoncunuz hisse senetlerinin kısmi hisselerini satın alma olanağı sunmuyorsa, başlamak için en azından bir hissenin mevcut fiyatına ihtiyacınız olacaktır.

ETF’lere Yatırım Yapmanın Avantajları

ETF’ler, genellikle minimum bir masrafla çeşitli hisse senetleri, tahviller ve diğer varlıklara maruz kalma sağlar.

  • ETF’ler, hisse senedi yatırımından varsayımları ortadan kaldırır. Yatırımcıların, tarihsel olarak oldukça güçlü olan piyasanın zaman içindeki performansını yakalamasına olanak tanır.
  • ETF’ler, yatırım fonlarından daha likittir. Çevrimiçi brokerler, basit bir fare tıklamasıyla ETF’leri almayı veya satmayı kolaylaştırır.

Bireysel tahvillere yatırım yapmak son derece karmaşık olabilir, ancak bir tahvil ETF’si portföyünüzün sabit getirili bölümünü çok kolaylaştırabilir.

ETF’lerin potansiyel dezavantajları:

  • ETF’ler çok çeşitli hisse senetlerine sahip olduklarından, bireysel hisse senetleri satın almak kadar getiri potansiyeline sahip değiller.
  • ETF’ler genellikle düşük maliyetlidir, ancak ücretsiz değildirler. Bireysel hisse senetlerinden oluşan bir portföyü kendi başınıza satın alırsanız, herhangi bir yönetim ücreti ödemeniz gerekmez.

ETF’lere Yatırım Yapmaya Nasıl Başlanır?

Aracılık hesabı açma.

  • İlk ETF’lerinizi seçma.
  • ETF’lerinizin sizin için zor işi yapmasına izin verme.

ETF’leri satın almadan veya satmadan önce bir aracı kurum hesabına ihtiyacınız olacaktır. Çevrimiçi komisyoncuların çoğu artık komisyonsuz hisse senedi ve ETF işlemleri sunar. Bu nedenle maliyet önemli bir husus değildir. En iyi hareket tarzı, her aracının özelliklerini ve platformunu karşılaştırmaktır.

Yeni bir yatırımcıysanız, TD Ameritrade (NASDAQ:AMTD ), E*Trade ( NASDAQ:ETFC ) veya Schwab ( NYSE ) gibi çok çeşitli eğitim özellikleri sunan bir komisyoncu seçmek iyi bir fikir olabilir. :SCHW ), ancak aralarından seçim yapabileceğiniz birkaç mükemmel broker daha vardır.

İlk ETF’leri Seçmek

Yeni başlayanlar için pasif endeks fonları genellikle en iyi yoldur. Endeks fonları, aktif olarak yönetilen muadillerinden daha ucuzdur ve gerçek şu ki, aktif olarak yönetilen fonların çoğu zaman içinde kıyaslama endekslerini geçmez. Bunu göz önünde bulundurarak, portföylerini oluşturmaya yeni başlayanlar için ETF’lerin bir listesi ve her birinin neye yatırım yaptığına dair kısa bir açıklama ile anlamak mümkün olur.

ETF Örnekleri: Yeni Başlayanlar İçin En İyi 10 ETF

  • Vanguard S&P 500 ETF ( NYSEMKT:VOO ) — Büyük ABD şirketleri
  • Schwab US Mid-Cap ETF ( NYSEMKT:SCHM ) — Orta ölçekli ABD şirketleri
  • Vanguard Russell 2000 ETF ( NYSEMKT:VTWO ) — Daha küçük ABD şirketleri
  • Schwab International Equity ETF ( NYSEMKT:SCHF ) — ABD dışındaki daha büyük şirketler
  • Schwab Emerging Markets Equity ETF ( NYSEMKT:SCHE ) — Gelişmekte olan ekonomilere sahip ülkelerden şirketler
  • Vanguard Yüksek Temettü ETF’si ( NYSEMKT:VYM ) — Ortalamanın üzerinde temettü ödeyen hisse senetleri
  • Schwab US GYO ETF ( NYSEMKT:SCHH ) — Gayrimenkul yatırım ortaklıkları
  • Schwab ABD Toplam Tahvil ETF’si ( NYSEMKT:SCHZ ) — Tüm farklı çeşit ve vade uzunluklarındaki tahviller
  • Vanguard Total World Bond Fund ( NASDAQ:BNDW ) — Uluslararası tahvillerin yanı sıra çeşitli uzunluk ve vadelerdeki ABD tahvillerini içerir.
  • Invesco QQQ Trust ( NASDAQ:QQQ ) – Teknoloji ve diğer büyüme hisselerinde ağırlıklı olan Nasdaq-100 Endeksini izler.

EFT yatırımlarına alternatif olarak Kıbrıs GYO yatırımcılığı da düşünülebilir. Son dönemlerde hızla artan bu yatırım modeli yatırımcısına kısa sürede kar marjı sağlar.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir